Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"

Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"

Doctor Cezar, cardiolog pasionat de nutriție, sport și psihologie, a vorbit despre mitul celor 10.000 de paşi.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   08:00

Prezent în platoul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, dr. Cezar a vorbit despre beneficiile mersului pe jos, al exercițiului fizic realizat în mod constant şi despre cum funcționează corpul uman. 

"Mersul pe jos face piciorul frumos, asta e bine, e mai bun decât nimic, dar noi nu suntem doar mergători, noi am fost și cățărători, deci avem și musculatura superioară. Deci trebuie să facem și niște tracțiuni, să facem și niște flotări, trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice. E mai bun decât nimic, dar e o cifră așa rotundă, să dea bine.

Dr. Cezar despre mitul celor 10.000 de paşi: "Nu putem calcula nimic în biologie"

"Nouă ne plac numerele astea clare să se rețină 7 zile, dieta, nu știu care. Astea sunt așa niște protocoale, au luat ei să compare. Şi alea 10.000 cum le face la deal sau la vale, mai repede sau mai lent? Totul e variabil. Deci nu, nu putem calcula nimic în biologie. Oricine care spune un număr în biologie n-a înțeles variabilitatea biologiei, pentru că, de fapt, contează intensitatea cu care faci un anumit lucru şi frecvența.

Dr. Cezar despre antrenamentele intense: "Îți amplifică sistemul de protecție"

"Antrenamentul intens pe intervale (HIIT) simulează cel mai bine situația reală în care se găsesc majoritatea viețuitoarelor. Adică noi ca și viețuitoare suntem la mijlocul lanțului trofic. Suntem fie pradă, fie prădător, ori când vine și mă amenință un prădător eu nu stau, stai puțin, că nu m-am încălzit. Stai să fac puțin jogging. Nu există. Dai totul din tine să scapi pe o perioadă foarte scurtă, după care te relaxezi, te odihnești. Asta ce face, îți amplifică sistemul de protecție. Deci cumva, organele noastre, sistemul cardiovascular, inima, plămânii au capacitate de rezervă.

Noi în viața de zi cu zi noi folosim din plămâni, 10% da, din 500ml medie să zic la fiecare respirație în repaus. În cazul un efort maximal pot să merg până la 5l c\nd respir. Deci când ai un motiv să respiri în felul ăsta atunci ne mărim rezerva funcțională. Noi, dacă nu facem astfel de acțiuni din când în când cumva să simulăm că suntem într-un pericol de moarte ușor, ușor, această rezervă funcțională scade, dar nu ne dăm seama pentru că niciodată nu ne ducem în zona respectivă.

De exemplu o mașină cel mai bine o testezi pe circuit, nu la semafor. Când o forjezi, faci un drive-test. Îți iei mașină nouă și atunci tragi de ea, mergi cât mai tare ca să testezi. Așa e și corpul uman. Noi am ajuns să nu mai știm care sunt limitele și asta ne decondiţionează", a spus dr. Cezar la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: doctor Cezar
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close